Zichy Mihály

Ha rajzolásról van szó, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül egy amúgy igen megosztó személy, Zichy Mihály munkásságát.

A rajzolás egyik nagymestere

Habár nemesi családból származott, mégsem az uradalmi életet választotta. Mivel korán kitűnt tehetségével, Bécsben a jogi tanulmányai mellett órákat vett az akkori művészi élet kitaszított nagyságától, Ferdinand Georg Waldmüllertől, majd hamarosan ő is oktatni kezdett művészpalántákat. Nem sokkal később Szentpétervárra került, ahol szintén rajzot tanított elég magas körökben. Ettől függetlenül az élete egy darabig nem volt felhőtlen, sokat kellett nélkülöznie, mire bekerült a cári udvarba, de ahol közel fél évszázadon át volt rajzoló, pl vadászatokat örökített meg, de ezen kívül illusztrált is és festett is!

 

A cár rajzolója

Amikor arról beszélünk, hogy a cári vadászatok egyfajta rajzos krónikása volt, azt bizony úgy kell érteni, hogy menet közben örökítette meg az egyes eseményeket – nem volt sem internet, sem referencia képek, modellek stb, hanem el kellett kapnia a pillanatot, illetve a vázlatai felhasználásával otthon emlékezetből megrajzolnia az egyes jeleneteket.

Azért ez egy kicsit meredek a mai kor emberének, nem? Bár pl a rajzos tanfolyamainkban mi is arra törekszünk, hogy mindenféle mankó nélkül tudjon előbb-utóbb minden tanulónk felépíteni egy karaktert! Na de akkoriban ez volt a természetes.

Az illusztrátor

Zichy fiatal éveiben mint festő mutatkozott be a közönségnek, majd párhuzamosan tanítani kezdett, illetve rendkívül jelentős volt illusztrátori ténykedése is.

Biztosan emlékszel, amikor magyarórán tárgyaltátok valamelyik Arany János balladát vagy pl Madách Ember tragédiáját. Csak mert azokat nagyrészt Zichy illusztrálta. Senkiével sem összehasonlítható szuggesztív, erőteljes, mély érzelmekben gazdag művei vannak és bár elsősorban grafikái, litográfiái ismertek, mégis a festészetben is jeleskedett, a romantika egyik meghatározó művésze volt. Bár leginkább megfeledkeznek róla, mert a nem épp magyarbarát oldalon ténykedett, ugyanakkor ő csak azt csinálta, amit szeretett, amihez értett, azt pedig a legmagasabb fokon.

Ha érdekel az életműve, ajánljuk figyelmedbe Zoltán Péter ’Ég és föld között’ című regényét, érdemes elolvasni, még szakmailag is tanulhatsz belőle!

Végül következzen néhány műve:

Shopping Cart
Scroll to Top