Hogyan indulj el a rajzolás rögös útján?

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én egy csomó stílust szeretek, ha rajzolásról van szó. Ugyanúgy megcsodálok egy művészeti rajzot, mint a Micimackó csetlő-botló figuráját. Az említett két példa alapjaiban különbözik egymástól. Vagy mégsem…?

 

Alapok

Bármilyen stílus is érdekel a rajzoláson belül, elsődleges fontosságú hogy megismerkedj az alapokkal. Az alapok lerakása nélkül nem fogsz boldogulni. Ahogy a házat is alulról építik, így itt is szép lassan alulról építkezve, az alapvető ismereteket elsajátítva fogsz tudni előre jutni. (Bár tény hogy Mekk Elek pont fordítva csinálta: az elgyötört megrendelőknek kellett tartaniuk a már kész háztetőt, miközben elkezdett falazni – mondjuk le is verték a cégérét – sokadszorra.)

 

Sokféle tudás

Na de ahány stílus, annyiféle tudás! – mondhatod. Igen, ez pontosan így van! Ha te képregényrajzoló akarsz lenni, egészen más tudást fogsz használni, mint egy divattervező. Viszont! Az alapok közösek: mindkettőnek meg kell tanulnia a vonalvezetést, a rajzi alapokat, a struktúrákat, a színek használatát, a fények erejét stb és majd amikor már egy bizonyos irányba szeretne szakosodni, csak akkor fogja megtanulni annak a szakterületnek a speciális fogásait.

 

Hogyan tanuld meg a rajzolás alapjait?

Erre többféle módszer is létezik. Amikor anno én kezdtem, ahogy sokan mások, én is csak elkezdtem vaktában rajzolni. Aztán rájöttem, hogy ez így nem fog menni, és elkezdtem tanulni a szakmát. Vannak akik benne ragadtak ebben a spirálban: próbálnak nagyobb volumenű munkáknak nekiállni, de mivel nincsenek meg az alapok, ezért csak botladoznak benne, és maximum csak a facebook-ismerősök tapsikolnak az „eredményeiknek”.

Mások viszont kitanulják a szakmát: elmennek iskolába, szakkörbe, magántanárhoz vagy olyan online rajztanfolyamok közül választanak, mint amilyenekkel nálunk is találkozhatsz. Utóbbi esetében kapsz egy nagyfokú szabadságot, és megtanulod saját magadnak beosztani az idődet. Bármelyik lehetőséget is választod, a lényeg, hogy valahol, valakinél megtanuld a rajzolás alapvető ismereteit.

 

Mi alapján válassz magadnak tanárt vagy kurzust?

Mielőtt nekiugranál az egyes művésztanárok facebook profiljainak, először érdemes a portfóliójukat, a referenciájukat megnézned. Hiszen mindegy hogyan néz ki az illető, neked az a fontos, hogy értsen ahhoz, amit tanít. Sőt ne csak tanítsa, hanem nap mint nap csinálja is azt, mégpedig profi módon. Hiszen hogyan tudnál tőle tudást átvenni, ha az ember maga nem hiteles, mert nem csinálja azt amiről beszél.

Itt a Kreatív Art Stúdióban pontosan ezért csak olyanoktól tanulhatsz, akik maguk is gyakorló művészek, nap mint nap magas szinten csinálják azt, amit okatnak is! Mert a tanítás felelősséggel jár, és mi felelősek vagyunk mindenkiért, akik nálunk tanulnak!

 

Összegzés

Mindegy, hogy milyen tanárt vagy éppen milyen tanfolyamot választasz, a lényeg hogy hiteles legyen és hogy szánj időt a tanulásra! Nekünk is ez az egyik fő célkitűzésünk: megtanulj a tanfolyamainkon minél többet, minél hatékonyabban!

Ezért többek közt ilyen és ehhez hasonló cikkekkel várunk Téged, na meg népszerű online kurzusainkkal is, hogy a tudásod folyamatosan gazdagodjon!

Shopping Cart
Scroll to Top