Varga Norbert, illusztrátor

Valóban: ez vagyok… van névkártyám, weboldalam, facebook-om, instám, linkdin-em, még bélyegzőm is… de szerintem Te nem erre vagy kíváncsi. Inkább hadd meséljem el, hogyan kezdtem, mi a célom, és egyáltalán miért csinálom!

Honnan jöttem

Emlékszem egy nyári estére, amint ülök egy táborban és rajzolom a naplementét… grafittal 🙂 Utóbbit nézd el nekem, max 14 lehettem akkor, nulla tapasztalattal. Amint épp a naplementébe merülve rajzolok, egyszer csak oda lépett hozzám egy férfi és megkérdezte mit csinálok? Szóba elegyedtünk. Kiderült, hogy grafikus, hogy ő is rajzol, kb mindenfélét, többek közt képregényeket is… Szerinted erre mennyire csillant fel a szemem? 🙂

Onnantól kezdve elválaszthatatlanok lettünk, legalábbis a tábor ideje alatt. Követtem mindenhova és én is rajzoltam, amit ő. Mindent. Fákat, köveket, omladozó házat, szobrot, embereket, egyszóval amit csak le lehetett gyorsan skiccelni, az nem menekülhetett. Aztán a tábornak vége lett, ő visszament a hazájába, Jugoszláviába, én meg középsuliba. De valami megváltozott bennem. Senki nem mondta, de egy jegyzettömböt akkortól mindig magamnál hordtam és csak rajzoltam és rajzoltam.

Küldetésem, célom

Nem untatlak azzal, mik történtek a tábor és az azóta eltelt 30 év alatt. Rajzoló lettem én is. Csak évekkel később esett le a tantusz, hogy az a jóember ott és akkor az én mentorom volt. A tábor kb két hetig tarthatott, de egy egész életre megváltoztatott az a két hét. Azóta a rajzaimból élek és abból, amit ott kaptam. 

Hogy mi a célom?

Adni.

Beleadni a szaktudásom legjavát minden egyes megrendelésbe, projektbe. Úgy végezni el minden feladatot, hogy az mindenkinek a legnagyobb örömére legyen! Megrendelőnek, nézőnek és azért nyilván nekem is.

Ugyanakkor át akarom adni a tudásomat is: azoknak, akik szeretnének tanulni. Irányt mutatni nekik. Ahogy én is megkaptam abban a táborban az irányt. Egyfajta mentor lenni sokak életében. Ez utóbbit szolgálják pl a tanfolyamaim.

Hogyan dolgozom

Továbbra sem akarlak untatni száraz tényekkel. Annyit azért hadd mondjak el, hogy mivel rengeteg területen kipróbáltam magam a közel 20 év alatt, mióta a szakmában vagyok, ezért elég sok rálátásom lett a különböző területekre, így az egyes technikákra, mindenféle folyamatokra. 

Hagyományos technikákkal is dolgozom, de digitálisan is. Utóbbit kb 10 éve gyakorlom, de egyelőre még semmi sem múlta felül a hagyományos rajzolást, a ceruza sercegését a papíron, annak azért megvan a maga varázsa. Na meg az mindennek az alapja, mert a digitális technika (egyelőre) nem rajzol helyettünk. 

Amit még  lényeges elmondanom, hogy minden projektben a megrendelőkkel való szoros együttműködést tartom alapvető szempontnak, az ő igényeik szerint haladni a munkában. Ennek az „egymásra hangolódásnak” pedig meg van a gyümölcse. 

A tanfolyamok esetében kicsit más a dolog, hiszen bármennyire is szeretném, nem tudom mindenki kezét fogni. Éppen ezért úgy raktam össze az egyes kurzusokat, hogy azok a lehető legtöbb segítséget nyújtsák. Ettől függetlenül természetesen lehet tőlem kérdezni, és erre bíztatok is mindenkit.

gyertyafényben sötétben

Mit csinál egy illusztrátor?

Ez egy érdekes kérdés. Alapvetően rajzol. OK, gondolom, ezzel eddig is tisztában lehettél. A rajzolás aztán áll ötletelésből, skiccelésekből, figurák, jelenetek kigondolásából, megtervezéséből és persze azok kivitelezéséből, megrajzolásából, festéséből. Szóval elég sokrétű a feladat a legtöbb esetben. Mindenesetre egyáltalán nem unalmas.

Nyilván az egy dolog, hogy rajzolok, de nem csak ebből áll a feladat. Sajnos olyan sok a szenny manapság, hogy ezt ellensúlyozni kell olyanoknak, akik sokakhoz elérnek, így pl nekünk is rajzolóknak, mert egy-egy publikált illusztrációnk nagyon sokakhoz el tudnak jutni, pláne ha egy egész könyvnyi van belőlük. És nem mindegy hogy mit kommunikálunk ezekkel a rajzokkal: félelmet, agressziót vagy valódi értékeket: szeretetet, örömet, bátorítást és még sorolhatnám. 

Utópisztikus gondolatok? Lehet, de véleményem szerint kötelességünk a tőlünk telhető legtöbbet megtenni a felnövekvő generációért, főleg ezekben a mostani időkben, amikor még felnőttként is nehéz kiigazodni a világban/világon, pláne gyerekként.

Szóval bármit is csinálok, legyen az mesekönyv illusztráció, képregény vagy weboldalra szánt rajz, mindig ezek a szempontok vannak előttem. Az más kérdés hogy milyen technikával valósítom meg: nyilván a megrendelővel előre egyeztetett módon, az adott projekthez leginkább passzoló módszerrel, akár pixelesen, akár vektorosan vagy hagyományosan. A lényeg a végeredmény.

Miért…?

Talán már választ is adtam az én „miért”-jeimre. A lényeg most a Te „miért”-jeiden van. Gondolom, okkal látogattál erre a weboldalra, és remélem, hogy nem keserű szájízzel mész tovább. Sőt, remélem, hogy nem mész tovább egyhamar, hiszen találsz itt még egy sor érdekes dolgot: rajzokat, írásokat vagy akár tanfolyamokat. Bízom benne, hogy valamelyik ezek közül a Te „miért”-jeidre is válaszul szolgálhat, és ha bármelyik is felkeltette az érdeklődésedet, akkor keress meg nyugodtan!

Ezekben a tanfolyamokban találkozhatsz velem

Shopping Cart
Scroll to Top